Aktualności

"Sprawdź kto przeglądał twój profil na Facebooku" - UWAŻAJ NA ZWYKŁE OSZUSTWO.

Od jakiegoś czasu mamy nieprzyjemność oglądać na profilach Facebook-a naszych znajomych nieziemskie oferty do których rzekomo nas nakłaniają. Np. Zobacz kto przeglądaj nasz profil na facebooku a może macie Państwo ochotę na nowitukiego Samsunga Galaxy S6 i to całkowicie ZA DARMO. W tym artykule postaramy się wyjaśnić o co tak naprawdę chodzi a więc zaczynamy.

Sam fakt że do tego typu przekrętów i machlojek namawiają nas nasi znajomi, przyjaciele czy rodzina może dla osoby nie obeznanej w temacie budować poczucie bezpieczeństwa i zainteresowania, przecież jak np. mój własny brat czy najlepsza przyjaciółka pisze na swojej tablicy - WYPRÓBUJ - TO DZIAŁA to dlaczego by nie spróbować.

Nic bardziej mylnego, okazuje się że te wpisy oszuści wprowadzają z profilów znajomych bo oni sami nieświadomie im na to pozwalają. Metoda jest prosta. Na facebooku pod adresem https://www.facebook.com/bookmarks/apps mamy listę aplikacji które mogą zarządzać naszym profilem a także do naszych prywatnych informacji które podajemy na facebooku.

 

I jeśli dodajemy zaufane aplikacje to nie ma problemu ale jeśli przestajemy zwracać uwagę na to co jest w naszej liście aplikacji to możemy dodać takie które w naszym imieniu będą publikować znajomym oferty które wpędzą ich w nieprzyjemności. Warto więc zwrócić na to uwagę..

Ale mówiąc o nie przyjemnościach tropem detektywów zbadaliśmy czemu to tak naprawdę służy. Dlatego skorzystaliśmy z takiej oferty podglądacza na facebooku. UWAGA: TEGO TYPU APLIKACJE NIE MAJĄ PRAWA DZIAŁAĆ GDYŻ FACEBOOK NIGDZIE NIE ZAPISUJE INFORMACJI O TYM KTO I KIEDY NAS PODLĄDAŁ !!!. Tak więc odwiedziliśmy witrynę tak polecaną. Ukazała nam się witryna która poprosiła o podanie loginu i hasła do naszego konta.

 

Następnie poproszono nas o wysłanie SMS-a Premium o wartości 30 zł. Oczywiście to pieniądze wydane w błoto bo jak pisaliśmy taka usługa nie ma prawa działać Ponadto na konto którego dane podaliśmy w formularzu witryny po kilka godzinach ktoś obcy logował się na profil a skrzynka e-mail powiązana z tym profilem na FB została obciążona toną SPAM-u (niechcianej poczty). Morał z  tej tego krótki. Nie narażajcie siebie i swoich znajomych na FB przed niebezpiecznymi aplikacjami. Zachęcamy do zapoznania się z tym co podpinacie Państwo do swojego profilu. I nikt nigdy nie rozdaje najnowszych telefonów niesamowitym sposobem za darmo. ;)

https://www.facebook.com/bookmarks/appsfont>